Thursday, April 10, 2008

Intepaturile de insecte si muscatura de sarpe

În fiecare an, un număr mare de persoane sunt înţepate de viespi sau albine. Pentru a vă alina durerea şi a preveni o eventuală reacţie alergică, urmaţi câteva sfaturi utile din rândurile de mai jos. În majoritatea cazurilor, după ce insecta ne-a inţepat, odată cu senzaţia de durere apare o roşeaţă şi o umflare a pielii din jurul înţepăturii. Durata acestei reacţii locale din partea organismului este de obicei scurtă. Dacă acul şi punga cu venin sunt încă în piele, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori la înţepătura de albină, acesta trebuie extras cu atenţie cu unghia, o lamă subţire sau un ac. Nu folosiţi penseta pentru că riscaţi să stoarceţi mai multă ,,otravă" în rană. Spălaţi bine locul respectiv cu apă şi săpun. Absorbţia veninului poate fi încetinită prin aplicarea locală de gheaţă sau, dacă este la o extremitate, de aplicarea unui garou deasupra locului de înţepare. Dacă aveţi la îndemână, puteţi aplica pe zona de piele înroşită un strat de unguent pe bază de hidrocortizon. Înţepătura de albină este acidă şi se tratează local cu bicarbonat de sodiu pus direct pe piele, peste care se aplică o batista udă. În schimb, înţepătura de viespe este alcalină şi cea mai indicată pentru tratarea ei locală este zeama de lămâie sau oţetul. Util ar fi să aveţi la îndemână o pastilă de antihistaminic (Clorfeniramin sau Claritine) şi un antialgic (Algocalmin sau Paracetamol). Aproximativ 4% din populaţie este însă alergică la veninul de albină şi viespe. La aceste persoane, chiar şi o singură înţepătură poate provoca o reacţie periculoasă, numită şoc anafilactic. Şocul anafilactic se manifestă la câteva minute sau chiar secunde după înţepătura insectei. Pacientul poate deceda prin îngustarea sau chiar înfundarea căilor respiratorii şi prăbuşirea tensiunii arteriale. Din fericire aceste cazuri sunt foarte rare. Cei cu alergie moderată prezintă erupţii generalizate ale pielii, cu mâncărime şi roşeaţă, ameţeli, vărsături, crampe abdominale sau diaree, şi un grad moderat de sufocare. Pacienţii cu alergie uşoară prezintă doar o tumefiere(umflare) a pielii şi măncărime, care poate persista mai multe zile. În cazul în care vă ştiţi cu alergie la înţepături de insecte, după ce aţi aplicat rapid măsurile de prim ajutor de mai sus, sunaţi la Ambulanţă: tratamentul necesar se poate face doar de catre cadre medicale de urgenţă. E necesară injectarea de medicamente speciale, gen: Adrenalina sau Hidrocortizon, care stopează reacţia alergică şi vă pot salva viaţa.La muscatura serpilor neveninosi – durerea este cauzata numai de spargerea pielii.
La muscatura serpilor veninosi – durerea este cu mult mai puternica, permanenta si insuportabila, fiind cauzata si de patrunderea veninului in organizm. Daca muscatura a avut loc la un deget – in scurt timp edemul se poate raspandi pe toata mina sau tot piciorul !
Se interzice categoric :
· de a aplica garou la mina sau picior. Tesuturile edematiate pot sa acopere total garoul, fiind foarte greu de-l scos, chiar si in spital.
· de a folosi alcool dupa muscatura de sarpe – alcoolul du distruge veninul, dar favorizeaza retinerea lui in sange, creier si tesutul nervos.
· de a arde locul muscaturii cu un obiect incandescent (incalzit pina la inrosire). Aceasta poate ajuta numai la muscaturile superficiale, dar sarpele introduce veninul adanc in tesuturi. Arsura puternica de la asemenea obiecte se poate infecta si se trateaza timp indelungat.
Ce trebuie de facut:
1. - Sugerea puternica a veninului (cu tot cu sange) din rana muscaturii si scuiparea imediata jos. Acest lucru este riscant pentru salvator numai daca are rani mici in gura sau patologii ale gingiilor.
2. - Se da de baut cit mai mult lichid nealcoolic, pentru intensificarea diurezei.
3. - Se dau medicamente analgetice si calmante (analgina + valeriana).
4. - Cu fasii late de tifon sau panza, se face imobilizarea membrului muscat.
5. - Se recomanda repaos total, internarea de urgenta la spital.
Masuri de precautie:
1. Persoanele care locuiesc in zonele cu serpi, trebuie sa le cunoasca si sa le respecte, pentru evitarea muscaturilor. La fel si turistii, care calatoresc in aceste zone.
2. Sarpele nici odata nu ataca omul, daca nu simte pericol evident din partea lui !
3. Locuind sau plecand in zona unde sunt serpi, trebuie sa va pregatiti pentru un comportament atent si precaut. Imbracati haine, ce va acopera picioarele. Luati un bat lung, pe care sa-l folositi la indepartarea serpilor care incearca sa va atace.
4. Nu pasiti si nu va asezati pe pamint inainte de a verifica daca nu este vre-un sarpe in apropiere.
5. Noaptea serpii se apropie de rug (foc) si de caldura, deaceea trebuie sa fiti precauti. Sarpele nu trece peste barierele unse cu mustar sau cu alte substante cu miros intepator si neplacut.
6. Daca ati observat un sarpe –straduiti-va sa-l inconjurati linistit, fara a-l speria, a-l provoca sau a-l ataca ! Serpii nu trebuie nimiciti numai deatita ca au venin, ei sunt o parte componenta a sistemului ecologic si au rol important, pozitiv, in mentinerea echilibrului ecologic.
7. Daca ati observat sarpele prea tarziu, nu dovediti sa va feriti de el, nu aveti cum sa va aparati – cel mai corect este de a ramane absolut nemiscat. Daca sarpele nu simte pericol si nu este provocat – de cele mai dese ori el n-o sa va atace si o sa se indeparteze singur de D-voastra.

No comments: